Marketingmoments

Váncza könyv - a reklám, amiért a fogyasztó fizet

2013. január 02. 00:31 - Marketingmoments

van3.JPGÍgy túl az ünnepi kavalkádokon egy kicsit szentimentálisabb bejegyzés körvonalazódott a fejemben a süteménykészítés közben. A süti a Váncza könyvből készült, amiből 1-2 éve a sikerült szereznem egy új példány, a saját kicsi háztartásomba.Egyébként is szeretem a régi dolgokat, az ódon hangulatot. Az úgynevezett modern művészettől és építészettől időnként borsódzik a hátam. 

Az első, most már nagyon kopott kis Váncza kötet sok-sok éve, talán már 20-25 éve került a családi konyhánkba. Attól kezdve a szép kicsi könyv lett az ünnepi sütés kiindulópontja. Amikor megbeszéltük az ünnepi menüt, mindig megnéztük mit süssünk a Vánczából, mert abból tényleg mindig valami finom született.

Olyan igazi régi szép polgári világot idéző, minden süteményt és desszertet rajzzal illusztráló, piros vászonkötésű, arany betűs borítóval készült kis különlegesség ez a könyv. Receptjei máig megmozgatják a fantáziát, találtam is egy Váncza projektet is a neten, amiben a szerző elkészíti a receptetek és beszámol róluk. A jellegzetes rajzokat láttam már pékség csomagolóanyagán is felhasználni. van6_2.JPG

De hogy miért fecsegek ennyit erről a könyvről, egy marketing blogban? Tudom, hogy a gasztroblogok nagyon népszerűek, de nem szeretnék átnyergelni.

Azért írok erről a könyvecskéről, mert mint a cím is utal rá, ez egy gyönyörűen kivitelezett reklámanyag, ráadásul nem is volt ingyenes, nem volt vásárláshoz kötött, egyszerűen csak megvásárolható volt. Igényessége, szépsége, minőségi, jól megírt receptjei sikerhez segítették, népszerűsítve közben a márkát, növelve a népszerűségét. Az 1936-os, tizennegyedik kiadás előszavában azt írja Váncza József, a szerző, hogy ha az addig eladott példányokat egymásra raknák, akkor négy és félszer olyan magas lenne, mint az Eiffel-torony. Nincs olyan oldal, ahol ne fordulna elő a Váncza sütőpor vagy vanillincukor neve, itt-ott egy rövidebb hosszabb ismertető a termékről, sőt mindjárt a könyv elején van egy komoly figyelmeztetés, hogy a receptek sikeresen csakis Váncza-sütőporral készíthetőek el. Tanácsokat kapunk a sütemények elkészítéséről általában, gyakorlatiasan és néhol kicsit vegyészesen, amivel szintén azt támasztják alá,van5_2.JPG hogy ők bizony tudják miről beszélnek és mit csinálnak. Több oldalt szentelnek a sütemények, torták díszítésének is. A "Gyakorlati utasítások és receptek a mignonok készítéséhez" fejezetben pedig megtudjuk, hogy a Váncza-sütőpor használata gazdaságos mert tojást, vajat és időt takarítunk meg, tehát arra is kitérnek, hogy miért jó ez a kedves vásárlónak. Komplex kis anyag kerekedett ki a könyvecskéből. Kívánatossá tették a könyvet háziasszonyok számára, így nem volt gond a terjesztéssel. Volt helyük és lehetőségük kifejteni a tanácsaikat, bemutatni a szakmai ismereteket, de ugyanakkor azt is, hogy miért jó a hölgyeknek ez a márkát választani.

Ilyenkor szoktam elkanyarodni arra, hogy vajon ez ma működne-e. Különböző rokonai vannak, például a Ráma próbálkozik a süteményeskönyvekkel, de sajnos a spirálkötés meg sem közelíti a Váncza eleganciáját. A Virágh Ursula által jegyzett könyvecskét nem tudtam alaposabban megszemlélni, de az is a csak kis vékony van7_2.JPGfüzetkének tűnik. Talán a következő karácsony előtt meg lehetne próbálkozni egy valódi, kiváló minőségű, ajándékként is vásárolható könyv kiadásával és azt hiszem ez talán a dr. Oetker számára lenne a legjobb, hiszen ők is adtak ki kicsi könyveket korábban, és nekik széles a termékpalettájuk, elegendő megosztandó információjuk, konyhai tippjük van, amit érdemes lenne közölni. A korábbi kiadványok képanyaga szép, igényes jó kiindulási alap lehet. Ebből nekem az értékesség érzete hiányzik, hogy sok információt kapjunk legyen "súlya" a kötetnek, persze átvitt értelemben.

 Nem tudom, jelenik-e meg majd mostanában egy modern testvére a Váncza-könyvnek, de ha valaki szeret sütni, vagy szereti a szép régi dolgokat, vásároljon magának egyet a "A mi süteményeskönyvünk"-ből.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://marketingmoments.blog.hu/api/trackback/id/tr974991155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása