Marketingmoments

Fogalomtár

2012. augusztus 14. 15:13 - Marketingmoments

psychology.jpg

Az a helyzet, hogy marketingmenedzsment vizsgára kell készülnöm, de ilyen szép időben nem nagyon megy a dolog. (Az eredeti bejegyzés március 16-án íródott) Arra gondoltam, hogy ha elkezdek egy publikus általános fogalomtárat építeni, akkor talán a menedzsment anyagokat is könnyebben átrágom. Hirtelen felindulásból el is kezdtem a honlapon, őszintén én magam is kíváncsi vagyok, hogy meddig jutok majd.  vele. A Kotler-féle alapműből is fel kellene dolgoznom a definíciókat, gondolatokat.

Tegnapi kedvencem:

"Valamiféle eladásra feltehetően mindig szükség lesz. A marketing célja viszont az, hogy az eladást fölöslegessé tegye. A marketing célja a vásárló oly mértékű megismerése és kiismerése, hogy számára a kínált termék vagy szolgáltatás megfelelő legyen, és szinte "eladja önmagát". A marketing ideális esetben vásárlásra kész vevőt eredményez. Mindössze elérhetővé kell tenni számára a terméket vagy szolgáltatást." ( Peter Drucker)

Vagyis kezdjünk el profilozni, figyeljük meg a kedves vásárlót, analizáljuk, de ez a szép gondolat, amellett, hogy alátámasztja azt az elképzelésemet, hogy többet kell(ene) a marketingeseknek pszichológiával foglalkozni, ellentmond annak a tapasztalatnak, hogy ki kell alakítani a vevőben a vágyat az új iránt. Ha nem kínálják fel a mobiltelefon lehetőségét, nem teszik elérhetővé a feltalálók, akkor a többség még mindig jól meglenne nélküle. Ha a különböző kütyüket nem teszik divattá, nem keletkezne rá igény. Ha nem tudom, hogy nem létezik, nem kél bennem vágy a megszerzésére. Érdekes dilemma, hogy melyik nézet áll közelebb az igazsághoz. Olvasom tovább Kotler és Keller 985(!) oldalas könyvét, hátha közelebb kerülök a megoldáshoz.

Na, most már tudom meddig jutottam a fogalomtárral. Mondjuk úgy, elakadtam félúton, de menedzsment vizsgám megvan. Most úgy látom, hogy egy profibb oldalszerkezettel kellene tovább építenem a fogalomtárat, de a saját viselkedésemet ripsz-ropsz kielemezve, rá kell jönnöm, hogy egy nagyon nagy mennyiségű munkát halogatok, pedig egy kockás füzetben is megcsinálhatnám, aztán csak fel kellene pakolnom egy megfelelő oldalra.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marketingmoments.blog.hu/api/trackback/id/tr784712093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása